Trakkulup.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Türkiye nin nüfus politikaları

0
Categories : Yazılarımız

Türkiyede hangi dönemde hangi nüfus politikaları uygulanmıştır?

1927- 1965 yılları arasında pek çok sebepten dolayı yurdumuzda nüfusun arttırılması gereği hissedilmiş ve bu yönde politikalar uygulanmıştır.1965 yılından itibaren ise antinatalist politikalar uygulanarak nüfus artış hızının düşürülmesi hedeflenmiştir.

1923 ile 1963 döneminde uygulanan nüfus politikaları nelerdir?

Türkiye'de 1923 ile 1963 yılları arasında uygulanan nüfus politikalarının dayanak noktaları şu şekildedir: Fazla nüfusun siyasi ve askeri bir güç olmasıdır. Tarımda makineleşmenin yetersiz olmasıdır. Erkek insan gücüne olan ihtiyacın hızla artmasıdır.

Dünyada uygulanan nüfus politikaları nelerdir?

Genel olarak devletler üç temel nüfus politikası uygular:

  • Nüfus artış hızını artırıcı (pronatalist) politikalar.
  • Nüfus artış hızını düşürücü (antinatalist) politikalar.
  • Nüfusun nitelik ve niceliğini iyileştirici politikalar.

Cumhuriyetin ilk yıllarında nasıl bir nüfus politikası izlenmiştir?

Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun hızla arttırılmasını sağlayıcı önlemleri alma görevi Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına verildi. Hükümetlerin nüfusu artırmak için bilinçli olarak izlediği bir başka politika ise göçleri artırmaktı. Türkiye'ye göç eden göçmenlerin sorunlarını çözme görevi de aynı Bakanlığa verildi.

Türkiye’de uygulanan Pronatalist politikalar hangi dönemde uygulanmıştır?

Cumhuriyetin ilk yıllarından 1965'e kadar pronatalist politika başka bir değişle çoğalma politikası (nüfusu artırıcı) izlenirken bu tarihten sonra antinatalist yani nüfus artışının azaltılması (nüfus artış hızını sınırlayıcı) yönünde politikalara geçilmiştir.

Türkiye hangi tarihten itibaren antinatalist nüfus politikaları takip etmeye başlamıştır?

1965 yılından sonra Antinatalist politikalar benimsenmiştir. Bu kapsamda, doğurganlığı azaltıcı tedbirleri kanunî yollardan meşrulaştırmak ve özellikle doğurganlık oranının yüksek olduğu kırsal nüfusta doğum kontrolü bilincinin gelişmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır.

2014 ten sonra ülkemizde ne tür bir nüfus politikası benimsenmiştir?

2014'ten sonra ülkemizde değişen nüfus yapısının cinsiyet veri tabanlı olarak daha çok eğitim ve sosyal ihtiyaçlar dahilinde istihdam odaklı ele alınması ve buna göre aile planlamasının yapılmasının gerçekleştirilmesiyle, nüfusun artışına yönelik hamleler yapılması olarak belirlenmiştir.