Trakkulup.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Soyadı değişikliği sonrası prosedür

0
Categories : Uzman Not Defteri

Soyadı değişikliği kararının gazetede ilanı ve mahkemenin kararı nüfus idaresine bildirmesinin ardından kişi yeni kimlik ve ehliyetini alabilir. Nüfus idaresine soyadı değişikliği kararı bildirildikten sonra kişi nüfus müdürlüğüne yeni soyadının yer aldığı kimlik ve ehliyet için başvuruda bulunabilir.

Soyadı Degisikliginde baba Mirasindan mahrum kalınır mı?

Soyadı Değişikliği ve Miras Üzerindeki Etkisi Şunu belirtmeliyiz ki “babamın soyadını taşımak istemiyorum” deyip veya başka bir sebeple soyadının değiştirilmesi halinde kişinin mirasçılık durumunda herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla kişinin yasal mirasçılığı devam edecektir.

Soyadım değişti ne yapmalıyım?

Soyadı değişikliği dava yoluyla yapılabilmektedir. Soyadı değişikliği yapmak isteyen kişi ikametgahının bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurarak dava açmalıdır. Yine belirli hallerde nüfus müdürlüğünce de soyadı değişikliği yapılabilmektedir.

Soyadı değiştirme kaç ay sürer?

İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.

E-Devlet’ten soyadı nasıl değiştirilir?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü başlığı altında eDevlet kapısı üzerinden sunulan hizmetler listesini göreceksiniz. Bu listeden "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayınız.

Soyadı değişikliği kaç kez yapılabilir?

Soyadı Değişikliği Davası Kaç Kere Açılabilir? Bu davanın sadece bir kez açılabileceğine ilişkin kanun hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu sebeple artık birden fazla soyadı değiştirme davası açılabilmektedir. Yani soyadı değişikliği davası açmak için bir sayı sınırlaması konulmamıştır.

İsim değiştirme davası duruşmalı mı?

İsim ve Soyad Değişikliği Davası Süreci Tensip zaptı ile duruşma gününü bildirir davetiye davacıya ve avukatına tebliğ edilecektir. Davacı, davayı vekil ile yürütüyor ise duruşmaya katılma zorunluluğu bulunmamaktadır, avukatı davacıyı temsilen duruşmaya katılabilecektir.

Evlilik nüfusa kaç günde işlenir?

Nikah işlemini kıyan makam ( Belediye yada Müftülük) 10 iş günü içinde nikah akdinizi 2 nüsha halinde nikahın kıyıldığı ilçe Nüfus Müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür. Bu süre maksimum 10 iş günüdür.