Trakkulup.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Meraların tarım alanına dönüştürülmesi

0
Categories : Genel

Mera alanlarında tarım yapılır mı?

17 Ağustos 2011 günlü Resmi Gazete'de 648 ve 649 sayılı iki KHK yayımlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yayımladığı 648 sayılı KHK ile; tarım alanlarıyla mera ve benzeri alanlar tarım ve hayvancılık dışı kullanıma açılıyor.

Mera arazisi nasıl satın alınır?

Meraların satın alınabilmesi için tapu sicilinde Hazine (milli emlak) adına tescil edilmesi gerekir. Bu tescil yapılmadan meraların satışı mümkün değildir. Çünkü Mera Kanunu, meraların tahsis amacı değiştirilmedikçe başka amaçla kullanılmasını yasaklamaktadır.

Arazinin yüzde kaçı otlak ve meralardan oluşur?

Mera alanları daralıyor Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2014 verilerine göre, Türkiye'nin toplam alanının yaklaşık yüzde 20'si, tarım alanlarının ise yaklaşık yüzde 38'i olan 14,6 milyon hektar çayır ve mera alanı var. Mera alanları her geçen yıl daralıyor.

Mera vasfı değişikliği nasıl yapılır?

Eğer imar planı kapsamında bulunan meraların tahsis amacının değiştirilmesi isteniyorsa, komisyonun olumlu kararından sonra dosya ÇŞB İl Müdürlüğüne gönderilir. ÇŞB İl Müdürlüğün da olumlu görüş vermesi halinde meranın tahsis amacı değiştirilmiş olur.

Mera arazisi kime ait?

Madde 4 – Mera, yaylak ve kışlakların kullanma hakkı bir veya birden çok köy veya belediyeye aittir. Bu yerler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır.

Mera Hazine arazisi midir?

Meralar üzerinde Devletin ve köy tüzel kişiliğinin müşterek hak ve yükümlülükleri bulunmaktadır. Kural olarak, meraların kuru mülkiyeti Hazineye, yararlanma hakkı köy ve belediyelere aittir. Köyler meraların kullanma hakkının sahibi, Devlet ise bu mülkün sahibidir.

Mera kiralamak için nereye başvurulur?

Mera kiralama dilekçesi Göçerler ve sürü sahiplerinin kiralayacakları mera, yaylak ve otlakıyeler için aşağıda istenen belgeler ile birlikte ihale tarihine kadar il Mera Komisyonuna (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne) dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.