Trakkulup.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Hukuka aykırı delil cmk

0
Categories : Konum

Hukuka aykırı delil hükme esas alınır mı?

Delillerin elde edilme biçimine ilişkin usul kurallarına uyulmaması, elde edilen delilleri hukuka aykırı kılar. Hukuka aykırı elde edilen deliller, hükme esas alınamaz.

Dosyadaki hukuka aykırı deliller ne yapılır?

Hukuka aykırı olduğu için mahkemece reddedilen delil, dava dosyasından derhal çıkarılmalı ve yargılama dışı bırakılmalıdır. Bu konuda ayrıca bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olmayıp, CMK m.206/2 konu ile ilgili yeterli açıklığa sahiptir.

Hukuka aykırı delil dosyadan çıkarılır mı?

Hukuka aykırılıkları iddia edilemez ve hukuka aykırı oldukları iddiasıyla imha edilemezler. Bu tapelerin imha edilmesi yönünde karar alınması, Türk Ceza Kanunu'nun 281. maddesine göre suç teşkil etmektedir ve tapelerin imha edilmesi delillerin yok edilmesi niteliğini taşımaktadır.

Hukuka aykırı olarak ne demek?

Hukuka aykırı delil kavramı, hukuk normlarına, kurallarına aykırı elde edilmiş olan her türlü delil olarak tanımlanabilir. Bu hukuka aykırılık sadece ülkede hâlihazırda uygulanan yasalar ve ilgili mevzuat değil evrensel ve uluslar üstü düzeyde geçerli olan hukuk kurallarıdır.

Günlük hukuka aykırı delil midir?

GÜNLÜK, DELİL OLABİLİR ? ÖZET : Ortak yaşanan evde bulundurulan not defterinin elde edilmesinde, hukuka aykırılık yoktur. … Diğer taraftan gizli şekilde ele geçirilen tüm deliller hukuka aykırı delil olarak değerlendirilmemelidir.

Hukuka aykırı delil sanık lehine kullanılabilir mi?

Aynı anlayıştan hareketle, hukuka aykırı olarak elde edilmiş bir delilin şüpheli veya sanığın lehine ya da aleyhine olmasının bir önemi yoktur. Amaç yalnızca temel hak ve özgürlükleri korumak değil daha geniş anlamda hukuk olduğundan hukuka aykırı bir delil, içeriğinden bağımsız olarak, değerlendirme dışı tutulmalıdır.

Delil yetersizliğinden ceza verilir mi?

Deliller, ceza muhakemesinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır ve bu amaç ancak ispatlar ile mümkündür. En önemli ispat aracı ise delildir.