Trakkulup.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Depremin neden olduğu doğal afetler

0
Categories : Uzman Not Defteri

Ülkemizde en sık görülen doğal afet türü depremlerdir. Depremin kendi zararından başka, neden olduğu yangın, sel ve toprak kayması gibi olaylar da ikinci bir afete yol açabilir.

Deprem hangi doğal afettir?

Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına “DEPREM” denir.

Depremin neden olduğu ikincil afetler?

Depremler, bazı durumlarda tsunami, heyelan, yangın, salgın hastalık, baraj yıkılmaları gibi ikincil afetlere de neden olabilmektedir.

Depremin etkilediği doğa olayları nelerdir?

  • deprem.
  • seller, su taşkınları
  • toprak kaymaları, kaya düşmeleri.
  • çığ
  • fırtınalar, hortumlar.
  • volkanlar.
  • yangınlar vb.

Depremde zarar görebilirlik nedir?

Zarar görebilirlik ise; bireylerin, toplulukların, kurumların ya da ülkelerin tehlikeye maruz kalmaları ve tehlikeyle başa çıkma, tehlikenin etkilerini azaltma konularında gerekli özellik ve kaynaklara (kapasiteye) sahip olmamaları şeklinde tanımlanabilir.

Tsunami hangi doğal afete aittir?

Japoncada liman dalgası anlamına gelen tsunami deniz ve okyanuslarda çok büyük şiddette meydana gelen depremler neticesinde ortaya çıkan bir doğa olayıdır. Tarihimizde binlerce kişinin hayatını kaybettiği çok büyük tsunamiler yaşanmıştır. Tsunamiyi ayrıca sismik deniz dalgası olarak da tanımlanabilir.

Deprem ve zelzele eş anlamlı mı?

Deprem kelimesinin eş anlamı olan sözcükler. Deprem bir doğal afet olarak yer kabuğunun sarsılması ile oluşan bir titreşimdir. Bu titreşim doğrultusunda Türk Dil Kurumu için deprem kelimesi, 'zelzele' sözcüğü üzerinden eş anlamlı olarak kullanılabilir.

Depremin ikincil etkisi nedir?

Afetlerin ikincil etkileri; afetten belirli bir süre sonra ortaya çıkan ve üretim ve hizmet kaybının yol açabileceği pazar kaybı, aşırı talebin neden olduğu karaborsacılık, sosyal dengelerin bozulmasının yol açabileceği asayişsizlik, hırsızlık, yağmacılık, tecavüz vb. olayların aşırı derecede artışı gibi etkilerdir.