Trakkulup.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Bilirubin metabolizması biyokimya

0
Categories : Haberler

Bilirubin nedir biyokimya?

Bilirubin (BIL) Nedir? Vücudun normal işleyişi sırasında gerçekleşen kırmızı kan hücrelerinin parçalanması anında meydana gelen sarımsı renkteki maddeye bilirubin denmektedir. Bilirubin maddesi karaciğer içerisinde bulunur ve normal koşullarda sindirim yoluyla vücuttan dışarıya atılması sağlanır.

Bilirubin metabolizmasi bozukluklari nedir?

Bilirubin safraya renk veren maddedir. Kanda arttığında cilt, göz akı ve ağız içi gibi mukoza denilen bölgelerde sararma görülür. Bilirubin normal yaşam süresini tamamladıktan sonra yıkılan kırmızı küreler içindeki bir maddenin (hemoglobin) parçalanması ile oluşur.

Bilirubin neye dönüşür?

Bilirubin karaciğerde üretilir, safra kesesinde depolanır ve duodenumdaki Vater papillasına açılan safra kanalı aracılığıyla bağırsaklara akıtılır. Safradaki konjuge bilirubin bağırsaktaki bakterilerin etkisiyle “stercobilinogen”e dönüşür.

Bilirubin değeri kaç olursa tehlikeli?

Sağlık bir kişide kanda karaciğer tarafından işlenmiş bilirubin değeri 0-0.3 mg/dl iken; toplam bilirubin değeri 0,3-1,2 mg/dl arasında olmalıdır. Bilirubin değeri, 3 mg/dl değerini aştığında, sarılık göz aklarında fark edilmeye başlar.

Bilirubin yüksek olursa ne olur?

Bilirubin yüksekliği, sarılık olarak tanımlanan, ciltte ve göz akında sararma şeklinde fark edilen duruma yol açar. Bilirubin temel olarak karaciğerde alyuvarlar yıkımı sonrası açığa çıkan artık madde olduğu için, bilirubin yüksekliği vücutta anormal hızlı alyuvar yıkımı olduğu anlamına gelebilir.

Bilirubin yüksekliği tehlikeli midir?

Kan tahlili verdiğinizde bazen total bilirubin yüksekliği tespit edilmektedir. Bu yüksek değerler karaciğer fonksiyonlarının bozulduğunu ifade eder. Uzmanlar tarafından ideal kabul edilen bilirubin değerleri Konjuge (direkt) bilirubin seviyesi: 0 ile 0.3 mg/dL arasındadır.

Bilirubin düşüklüğü ne demek?

Bilirubin düşüklüğü nedir? Kanda ve idrarda bilirubin seviyesinin düşük çıkması endişelenecek bir durum değildir ve genellikle takip gerektirmez. Sarılık nedir? Karaciğer ve kan hastalıkları gibi rahatsızlıklarda bilirubinin kandaki seviyesi yükselir, buna sarılık (ikter, ikterus) denir.