Trakkulup.gen.tr

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde dil altı bağı

0
Categories : Alet

Dil bağı (ankiloglossi), dili ağız tabanı ile birleştiren ve frenulum adı verilen dokunun normalden kısa olmasıdır. Bu durum doğuştandır ve neden olduğu sorunlar değişkendir. Bazı bebeklerde hiç bir şikayet oluşturmazken, bazılarında dil hareketlerinin kısıtlı olmasına bağlı beslenme ve konuşma bozukluklarına yol açar.17-Oct-2021

Bebeklerde dil altı bağı ne zaman kesilmeli?

Emme problemi varsa hayatın ilk günlerinde lokal anestezi ile dil bağını kesmek en doğru yaklaşımdır. Emme problemi olmayan bebeklerde ise dişler çıkmadan kesilmesi diğer bir yaklaşımdır. Bu iki duruma alternatif ise bebeğin konuşmaya başlamadan yani 8-9 aylardan önce bu işlemin yapılması gerekmektedir.

Bebeklerde dil bağı olduğu nasıl anlaşılır?

Bebeklerde dil bağı, genellikle bebeklerde dilin meme başını iyi kavrayamamasından ve emmenin yeterince iyi olmaması ile anlaşılır. Daha yapışık dil bağında ise yeterli beslenememe ve kilo kaybı şeklinde kendini gösterir.

Dil bağı ne zaman anlaşılır?

Dil altı bağı, dilin hareketleri kısıtlar ve dil görevlerini tam olarak yapamaz. … Yine tükürüğün yetersiz yutulmasına bağlı ağızdan sürekli salya akması, emerken çok terleme ve annenin meme başında iyileşmeyen yaralar dil bağının belirtileri olabilir. Ağlama esnasında çoğu zaman dil bağı fark edilebilir.

Dil altı bağı nelere sebep olur?

Dil altı bağı, bazı bebeklerde ya da çocuklarda beslenme, yutma ve konuşma sorunları oluşturabilir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin bir kısmında memeyi tutma sorunu görülebilir. Ön alt dişlerde boşluklar oluşabilir. Diliyle dişlerinin arasında yemekleri toparlayamadığı için kişisel ve sosyal problemler yaşayabilir.

Dil altı bağı ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

6 aydan büyük çocuklarda bu işlem için anestezi ihtiyacı olabilir. Dil bağı ameliyatı iyileşme süresi ise yaklaşık olarak 10 gündür ve bu süre zarfında bebeklerde huzursuzluk gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

Dil bağı kendiliğinden geçer mi?

Ancak, bebeğin beslenme ve kilo alma sorunu yoksa dil bağı görünümü olsa dahi cerrahi girişimin bebek 6 aylık oluncaya kadar ertelenmesi önerilmektedir. Çünkü bu süre içerisinde dil bağının kendiliğinden düzelebileceği belirtilmektedir.

Dil bağı olan bebek emzik emer mi?

Dil bağı buna engel olacağı için bebek normal emme yapamaz, bunun sonucunda annenin memesinde de kuruma ve çatlaklar da meydana gelebilir. Bu belirtilerin dil bağından farklı başka nedenleri de bulunabilir. Belirtiler varsa bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurmanız gerekir.